Click On Me (H)

Coklat oh coklat...



Salam to all readers...


Arini mmg waktu ak melepak2... Mmg xwat 1 keje pn... duk memanjakan diri je...hehe.. tp ngah syok2 lyn lagu, tetiba dpt la msj dr adek ak ni... die tnya sal coklat... I mean the info about chocolate.. adek ak ni amek cos food tech... no wonder la die ad asgmnt sal coklat nih... then ak pn tulun2 la die wat asgmnt ni...secara xlangsung ak pn tau la sket2 info sal coklat ni...hehe...




Coklat ni sbnrnye mengandungi zat mknn yg lengkap dan seimbang... Coklat susu (100g) dpt mnyumbgkn 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yg diprlukn oleh setiap tubuh manusia dalam sehari...

Coklat gak sesuai tuk golongan yg aktif n bkrja sb coklat susu (100g) menymbgkn 15% drpd keprluan tenaga manusia dlm sehari... Selain drpd itu, coklat mempunyai bhn anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang bperanan sbg pelincir yg menghlg pembentukan plak gigi... So, xde istilah mkn coklat ni leh wat gigi rosak... Tu sume sb mkn byk sgt... 

Coklat ni gak bebas daripada kolesterol sb lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yg bperanan merndhkn paras kolesterol dalam darah... Asid sterik plak mempunyai kesan neutral thdp paras kolesterol... Koko mengandungi theobromina yg mberi kesan ketenangan tuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan...


Ad byk mitos ttg coklat ni... Antaranya:

1. Coklat menyebabkan jerawat... Dah lame maklumat jelas membuktikan bahawa coklat tidak menyebabkan jerawat... Sebaliknya, amln pemaknn yg krg baik, punca utama jerawat... Perubahan hormon ketika baligh, ditambah pengambilan makanan kurang zink dan banyak iodin, punca utama mengapa jerawat tumbuh... Jerawat biasanya tumbuh bila seseorg capai usia remaja... Ptmbhn hormon menyebabkan kelenjar mengeluarkan sebum, yang mengalir ke permukaan kulit secara semulajadi... Kalo pengaliranya tersekat, sebum terkumpul n jerawat pn kuar... Ensiklopedia Dermatologi menjelaskan dengan tepat bahawa pemakanan tiada kena mengena dalam pengurusan jerawat...

2. Coklat tidak menggemukkan... Isu sebenarnya, apabila kita makan berlebihan... Makan coklat sket n  wat senaman kardiovaskular, adalah rahsia mengekalkan berat badan sihat... Doktor dan pakar pemakanan adalah org terbaik yg bleh menasihati mengenai pengurusan berat badan... Lazimnya, yg tentukan berat badan seseorg ialah jumlah makanan yg dimakan bukan ap yg dimakan...

3. Ad ke patut coklat ni dikatakn penyebb sakit jantung... Punca utama peningkatan kes sakit jantung di Malaysia ni xde kaitan ngan coklat tp ialah gaya hidup krg sihat dan krg cergas... Merokok, krg bersnm, pemakanan xseimbang n blemak tepu adalah antara penyebab yg sebenar... Coklat ni sbnrnye mengandungi antioksidan, dikenali sebagai fenol, yg mgkn mampu mengurgkn thp kepadatan lipoprotein (kolesterol LDL)... Hasil kajian terkini menunjukkan bahawa asid stearik pd mentega koko atau lemak dlm coklat x mberi kesan kpd klesterol darah...



Tu la di antara info yg ak leh shared kat cni... mgkn ramai yg da tau... tp ak peduli pe... aknye blog, sk ak la nk share ap kn...hehe...ap pn ak adalah slh sorg penggemar coklat...hehe...so da tau ni, kalo beday ak, bg coklat je...hehe...

Sebelum ak lupa, ad 1 blog nih... mmg jual coklat la... sedap lak tuh...hehe...actually cousin ak yg wat... so kalo ad sape nk tempah leh la tempah kat ak... g la website ni tuk info... nk oder leh je call no2 yg ad tu...xpn leh pesan kat ak gak...hehe...bila lg nk tulun sedara mara...ye x..hihi...


Ni gmbr2 coklat keluaran sisters homemade... ad byk lg gmbo kat website ni... plus kat fb pon ad...taip je sisters homemade choc...ok..hehe..


Lolichoc pon ad...mcm2 bentuk...menarik n ofcoz sedap...nyummy...



Ok la, stop dulu kat cni ek... see ni next blog... wasalam... :p

0 feedbacks:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Facebook Badge

Click On Me (B)

Flickr Photostream

Recent Posts